image

Bregje en Tobias over drugsgebruik onder jongeren

Wie zijn de krachten achter ‘Samen Landerd, Samen Beter? Regelmatig verschijnt er hier een interview of een filmpje met deelnemers van ‘Samen Landerd, Samen Beter’. Deze keer aan het woord: Bregje Peters van MOED Brabant en Tobias Jubbega, preventiewerker Jeugd in Landerd. Zij zitten in de werkgroep ‘Drugsgebruik onder jongeren’.

Tobias: “Als preventiewerker jeugd ben ik gevraagd of om in de werkgroep ‘drugsgebruik onder jongeren’ te zitten. Daar heb ik natuurlijk meteen ja op gezegd. Als preventiewerker jeugd kon ik geen nee zeggen. Dit onderwerp raakt mijn werk meteen. Ik ben ook vrijwilliger bij MOED Brabant en na de eerste werksessie van ‘Samen Landerd’ zeiden we in de werkgroep tegen elkaar: Het zou heel raar zijn om MOED niet hier bij te vragen.”

Bregje: “Ik ben dus gevraagd door Tobias. Vanaf begin 2017 draai ik mee in de werkgroep. En daar ben ik echt blij mee. De grote meerwaarde voor MOED Brabant is de verbinding met de andere organisaties. Met Tobias, de huisarts en met Novadic- Kentron had Moed-Brabant natuurlijk al contact. Die zitten al in MOED Brabant. Met ‘Samen Landerd’ wordt ons netwerk nog breder met ook de basisscholen, de GGD en de gemeente. MOED Brabant wordt er een stuk slagvaardiger van en er zit ineens veel meer kennis en kunde in ons netwerk.”

En het ‘programmatisch werken’, hoe is dat?

Tobias: “Wat dat betreft hebben we echt veel aan Robuust. Joost Boerenkamp van Robuust, zit in onze werkgroep en hij is gewoon keigoed. Die weet de dingen heel goed op papier te zetten. Want die preventieagenda lijkt wel heel eenvoudig, maar om tot de kern te komen is best ingewikkeld. Soms zijn we echt even de draad kwijt. Maar dat is ook prima, want dan doen we even een stap terug en dan kunnen we weer verder.”

Bregje: “In de preventieagenda gaat veel tijd zitten. Ik denk dat niemand in de werkgroep de tijd heeft om dit zo voor te bereiden zoals Robuust dat doet. Als je ziet hoeveel voorbereiding er nodig is om de tijd die we samen zitten zo efficiënt mogelijk te vullen. Dat kost in de voorbereiding veel denk- en uitzoekwerk.”

En hoe zit het met ‘preventie’? Is dat een uitdaging, deze andere manier van werken?

Tobias: “Best wel. Ons onderwerp ‘jeugd en drugsgebruik, gaat veel verder dan alleen focussen op het drugsgebruik zelf. We hebben het ook over de basisschool. Daar kunnen de eerste scheurtjes of littekens ontstaan waardoor iemand later misschien sneller geneigd is om drugs te gebruiken. Het is best ingewikkeld om te kijken: Waar zet je dan uiteindelijk op in?”

Bregje: “We hebben inderdaad geworsteld hebben met het stukje timing. Wanneer is het preventie, want dat is toch waar we naartoe willen. We hebben wel voor het thema drugs en jeugd gekozen, maar is de jeugd wel degene die we moeten aanspreken? Is het niet het netwerk er om heen? Welke rol speelt dat en kunnen daar wat mee? Dat zijn wel de vragen waar we mee bezig zijn.”

Voel je jezelf een kleine (of grote) wereldverbeteraar hier in Landerd?

Tobias: “Ja, ik denk het toch wel? Zijn we dat niet allemaal een beetje, een wereldverbeteraar? Dat geldt voor mijn tijd en energie die in de preventieagenda gaat zitten, maar ook voor m’n werk voor MOED Brabant. Hoe gaaf is het als we voor Landerd en misschien daarbuiten een signaal af kunnen geven: Wij gaan met dit thema aan de slag. Ik krijg daar wel echt energie van!”

Bregje: “Ik vind het altijd heel moeilijk om dit soort dingen op mezelf te betrekken, want ik denk niet dat ik de wereld kan verbeteren. Ik denk dat we daar een gezamenlijke verantwoordelijkheid in hebben. En vanuit die drijfveer, vind ik dat ik aan dit soort dingen, als ‘Samen Landerd’ mee moet doen. En ik word er zelf nog slimmer van ook. Want de kennis die in zo’n werkgroep zit en de energie die daar vervolgens uitkomt is echt heel tof. Als we een bijeenkomst hebben gehad, dan ben ik daarna altijd bekaf. Maar dat is een goed teken, dan ben ik weer uitgedaagd en tot nieuwe inzichten gekomen. Dat maakt je als mens ook rijker.”

Bregje Peters is vrijwilliger bij MOED Brabant. MOED Brabant probeert de taboe rondom verslaving en drugsgebruik te doorbreken. Samen met Peter Peters heeft ze Save House Point O in Schaijk opgezet. Mensen met een verslaving wonen een half jaar in het Save House om hun leven weer op de rit te krijgen.

Tobias Jubbega is, samen met Nettie Nabuurs, preventiewerker jeugd.Vanaf het begin van 2017 kan iedereen in Landerd bij hen terecht met allerlei vragen over jeugd in de leeftijd van 0 tot en met 23 jaar.