image

Mantelzorgers in balans… een mooie uitdaging

Omdat het met Engels niet zo lukte op de laboratoriumschool ging Dorothé Snijders 25 jaar geleden ‘de zorg in’. Een hele goede stap bleek later, want Dorothé heeft veel plezier in haar werk. Ze heeft in die 25 jaar veel verschillende functies gehad. Van verzorgende tot leidinggevende. Ze is nu teammanager van Thuiszorg Schaijk en Reek, Grave en de Zorgboerderij de Horst in Mill. Een half jaar geleden heeft ze Thuiszorg Zeeland overgedragen aan een collega. Ze zit in de werkgroep Stress bij mantelzorgers (sinds kort: werkgroep Mantelzorgers in Balans) en vertelt over haar ervaringen met Samen Landerd, Samen Beter tot nu toe.

Hoe ben je bij Samen Landerd, Samen Beter terechtgekomen?

“Mijn regiomanager Peter Verkuilen had zoiets van: ‘Is dat geen mooi project voor jou om bij aan te sluiten?’ Ik zei natuurlijk ja. Het onderwerp spreekt mij gewoon heel erg aan. Zeker gezien de situatie dat mensen steeds langer thuisblijven wonen, meer zorg krijgen, mantelzorgers die overbelast raken… Daar wil ik me graag voor inzetten.”

In je werk voor de Thuiszorg kom je stress bij mantelzorgers veel tegen?

“Na de kanteling van een paar jaar geleden, zie je dat er steeds meer een beroep wordt gedaan op het netwerk. Met de wijkverpleegkundige wordt eerst gekeken naar wat iemand zelf nog kan. Daarna wordt gekeken naar wat het netwerk, bijvoorbeeld een familielid, de partner, een kind of de buurvrouw kan doen. Dan pas komen wij, de professionals, aan de beurt. Maar goed, dat heb ik natuurlijk zelf ook, we hebben allemaal een eigen baan. Als je dan ook nog mantelzorger bent van je moeder of vader, je oma of opa, de buurvrouw of je kind, dan kost dat gewoon heel veel tijd. Dus ik kan me voorstellen dat dat bij mensen veel druk geeft.”

Wat is de meerwaarde van Samen Landerd, Samen Beter in deze problematiek?

“Onze werkgroep is nu echt aan het kijken naar: wat kunnen mantelzorgers en waar lopen ze tegen aan. Om dat goed in beeld te krijgen, gaan we met de mantelzorgers in gesprek. Dat hebben we al een keer eerder gedaan. Om de problemen verder uit te diepen komen we eind augustus, begin september weer bij elkaar met de doelgroep.  Want zij zijn natuurlijk de deskundigen, de experts. In onze werkgroep hebben we twee ambities opgesteld. Eén, de mantelzorger herkent en erkent dat hij mantelzorger is. En twee, de mantelzorger is bekend met waar en welke hulp er te vinden is.”

En wat is de meerwaarde voor jou, als professional?

“In het verleden hadden we een paar keer per jaar bijeenkomsten samen met de KBO, de Zonnebloem en het RIGOM. Door de bezuinigingen zijn die jammer genoeg gestopt. Wat ik door Samen Landerd, Samen Beter weer zie terugkomen is dat we weer met zijn allen verantwoordelijk zijn.  De Praktijkondersteuner ( heeft weer een andere inbreng weer dan wij als thuiszorgorganisatie of als de vrijwilligers vanuit de zorgcoöperaties. Die samenwerking is heel mooi om te zien. We creëren zo ook een breder draagvlak, omdat we mensen veel gemakkelijker kunt doorverwijzen. We kennen elkaar nu weer beter. Samen Landerd is geen los ding. Het is wel iets wat er gewoon komt te staan. De samenwerking met kennismanager Evelien Heinrich van Robuust is ook echt heel fijn. Zij houdt het overzicht en trekt aan de bel als het nodig is. Zeker in het begin heb je dat nog nodig. We komen het komende jaar iedere maand bij elkaar: waar staan we, wat doen we, wat is een volgende stap? Doe je dat niet, dat verdwijnt zo’n programma weer in het dagelijkse werk.”

En over een jaar: hoe ziet Samen Landerd, Samen Beter er dan uit?

“Wat ik in het eerste jaar hoop te bereiken is, dat we onze ambities waar maken. Dat de inwoners van Landerd weten wanneer iemand mantelzorger is, waar hij/zij informatie kan ophalen en vragen kan stellen. Daarna maken we weer een verdiepingsslag, maar ik kan nu nog niet zeggen hoe die er precies uit gaat zien. Ik hoop wel echt dat het na 2018 gewoon doorgaat. Dat het niet is van: ‘Oh, we hebben dit gedaan één jaar en het is klaar.’ Met Karin Hilverts, programmamanager van Samen Landerd, Samen Beter verwacht ik dat we die vooruitgang blijven boeken. Zij is enorm enthousiast over en bevlogen met dit programma!”